olijven en feta

Olijven worden volop gekweekt rond de Middellandse Zee, warme droge zomers en relatief milde winter zijn een ideaal klimaat. Andere feta olijven atlas versmarktteeltgebieden zijn Australië en Californië waar een gele olijf gekweekt wordt. De olijf groeit uit tot een groenblijvende boom van een meter of negen. Er bestaan een twintigtal soorten van het geslacht Olea. Er zijn veel soorten olijven met grote en kleine vruchten.

De olijvenoogst vindt in het late najaar plaats. Er zijn verschillende manieren om de olijven te plukken. Ten eerste kan met een emmertje de boom in geklommen worden, waarna de olijven in het emmertje geritst worden. Ten tweede kan er een net of (plastic) kleed onder de boom gelegd, waarna de boom geschud wordt, en de takken met stokken bewerkt worden zodat de olijven in het net of kleed vallen. Ten derde kunnen de olijven met een soort harkjes van de takken getrokken worden. Ook dan vallen de olijven in een net of kleed, dat daarna samengevouwen wordt, waarna de olijven in een mand of krat geschud worden. Er is ook een elektrische variant van de hark in gebruik, waarbij de 'hark' ronddraait.

Na de oogst worden de vruchten naargelang van hun soort ingelegd in zuur, alkalisch of aan de lucht blootgesteld. Olijven worden niet vers van de boom gegeten. Ze worden eerst een paar maanden tot een jaar in een zoutwaterbadje gelegd om de bittere smaak te verwijderen. Het proces kan worden versneld door de schil in te kerven of door de olijven na het plukken kort in te vriezen, waardoor het zout sneller door de vrucht wordt opgenomenEr vallen meer soorten olijven te onderscheiden. In het Grieks wordt onderscheid gemaakt tussen onder meer zes verschillende soorten: elitses (klein van formaat, met weinig vruchtvlees), kalamata (grote zwarte olijf), thasos, Ionische groene en throumpes (gerimpelde olijven). De meeste mensen kennen het onderscheid tussen de groene en de donkere (zwarte) olijven. Groene of zwarte olijf is geen kwestie van soort, maar van tijdstip van oogsten. De groene olijven zijn eigenlijk de onrijpe vruchten. Onrijpe olijven zijn groen, rijpe zijn zwart, diepbruin of paars. De zwarte zijn dan ook zachter en wat sterker van smaak. Tegenwoordig worden groene olijven ook kunstmatig zwart gemaakt. Dat gebeurt door middel van een oxidatieproces en door toevoeging van ferroglucose

Olijven tegen cholesterol
Olijven bevatten wel vet, maar dit is de gezonde enkelvoudig onverzadigde variant. Deze vetten verhogen het goede cholesterolgehalte.

Olijven zijn gezond voor het hart
In de landen waar men veel olijven consumeert zoals bijvoorbeeld Spanje, komen over het algemeen weinig hartklachten voor. Dit komt door de enkelvoudig onverzadigde vetzuren die olijven bevatten.

De echte Feta komt van schapen- of geitenkaas, maar er zijn wat varianten die van koemelk gemaakt worden. Toch is dit eigenlijk niet de basis. Feta wordt gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing (of water of wei) en gedurende zo’n twee maanden opgeslagen. Het droogt vervolgens uit op het moment dat de Feta uit de zoutoplossing wordt gehaald.
Bij ons in de winkel heeft u tientallen olijvensoorten vers voor u bereidt en gemarineerd goeie tip is Atlas mix , alleen bij ons verkrijgbaar en onze fetakaas is ook nergens te verkrijgen , vanwege onze directe import uit Griekenland.